lunes, 15 de julio de 2013

Ferran: eres valencià

Ferran: eres valencià. I tinc la ferma intenció d´anar fent-te entendre i amar la dimensió d´esta condició durant els teus anys de desenroll i creiximent. Entendre-la i amar-la com ho faig yo.

Algunes persones es llimiten a habitar en l´entorn en el que han naixcut o al que el devindre de la vida els ha portat; un entorn que no els produïx més preocupacions ni implicacions que aquelles derivades de la seua capacitat de donar-los el sustent necessari, deixant en mans d´atres les qüestions socials, culturals, econòmiques o identitàries de major trascendència. Mosatros no som d´eixe tipo de persones. No mos conformem en "habitar l´entorn".

El desenroll de les inquietuts intelectuals i el compromís en eixes qüestions que atres elegixen ignorar no són matèries reservades a èlits més o manco burgueses, ni producte de la frivolitat o l´oci. L´amor, la defensa, la fortalea dels llaços en tot allò que representa el nostre entorn, que mos fa sentir-mos part identificada d´ell, que mos ubica en el temps i en l´espai, i que mos oferix tot eixe corpus de singularitats colectives, són el motor principal d´eixe desenroll.

Sí. Som i mos sentim valencians: és la nostra forma d´expressar els nostres vínculs afectius, culturals, històrics, artístics, gastronòmics, floclòrics, geogràfics, ambientals i personals en l´entorn que habitem. I ton pare ha sentit sempre el compromís de cultivar, protegir i potenciar, d´una forma racional, encara que no exenta d´emocionalitat, que tot s´ha de reconéixer, estos vínculs en el nostre entorn. I aixina vullc traslladar-t´ho a tu, Ferran. No te llimites a "habitar l´entorn". Identifica´t i barreja´t en ell, viu-lo, ama-lo. Això sí: mai ho faces de forma excluyent. Ningú ama a la seua pàtria perque siga la millor, sino perque és seua. D´acort. Pero amar lo propi no significa que lo dels demés no siga vàlit. Ya m´entendràs, que yo sé per qui ho dic.

Podria ara començar a parlar-te dels ítems culturals i identitaris valencians, de la seua dimensió o característiques, pero això és un bagage molt ample que t´aniré dosificant a lo llarc del temps i que aniràs descobrint per tu mateix.

Ara, una advertència. Desgraciadament, hi ha persones entre mosatros que contemplen el nostre entorn, eixe entorn que mosatros amem, des d´una perspectiva tergiversada i alienant. Pronte els identificaràs. I en la teua etapa educativa intentaràn portar-te a les seues posicions acomplexades, despersonalisadores i abyectes. 

No ho permitixques, fill. Ton pare te donarà les ferramentes necessàries per a que pugues defendre´t intelectualment d´aquells que voldràn minar el teu orgull de ser lo que eres. Mentres tant, en atres nivells, seguirem treballant junt a un bon grapat d´amics i persones, també inquietes i preocupades, per a erradicar eixa deformació pseudo-intelectual de la nostra realitat i del nostre entorn. És el compromís que tinc; el mateix que vullc que el meu fill tinga.


1 comentaris:

George Orwell 67 dijo...

M'encanta...

Publicar un comentario