Fill: ¿qui som mosatros per a jujar a les persones? Vullc dir: ¿qué o qui mos otorga la "superioritat moral" necessària per a emetre un jui sobre el procedir vital dels sers humans? Vaig un poc més avant: ¿podem ser crítics o prohibitius en certes formes d´entendre i viure la vida pel simple fet de ser diferents a la forma que tenim mosatros d´entendre i viure la nostra vida?
El fet de jujar als demés des d´una perspectiva de superioritat al diferent té un nom: intolerància. I és el principal obstàcul per a la vida en harmonia. ¿Tenen capacitat els blancs per a jujar als negres per ser negres? ¿O els heterosexuals als homosexuals? En resum: parlem de condicions no elegides, intrínseques a la persona o circunstancialment inherents a l´àmbit personal. U no elegix la seua raça, condició sexual, lloc de naiximent, color d´ulls, nivell adquisitiu o la professió dels seus pares. El Papa Francesc ho ha resumit molt bé recentment en unes declaracions (juliol 2013): "Si una persona és gay, busca a Déu i té bona voluntat, ¿qui soc yo per a jujar-lo?".
En este sentit, i en atres que he anat enumerant en les anteriors cartes, anirà l´educació que vas a rebre en casa. Vullc conjugar en la teua formació com a persona els valors de l´humanisme, del civisme i del lliure pensament.
Ferran, sigues tolerant i respectuós en els diferents a tu. L´heterogeneïtat enriquix el nostre món, mos aporta cultura, coneiximents i noves perspectives. Pero no renuncies mai a lo que eres, als teus orígens, a la "marca de la casa", a les teues essències, arraïls ni principis. La mateixa tolerància que vas a oferir al món has d´exigir-la per a tu als demés.
0 comentaris:
Publicar un comentario