jueves, 27 de junio de 2013

l´espill en el qual mirar-te: els teus pares

Que quede clar que ton pare no és un eixemple en algunes qüestions: fume massa, no solc expressar els meus sentiments, i no sé dir que no a ningú. En algunes qüestions trobaràs en ta mare un model de comportament molt més adeqüat que el meu: ella és molt més assertiva, més constant en lo que es propon, i més ferma en les seues decissions que yo. En canvi, espere que trobes també en mi algunes virtuts que te servixquen per a configurar el teu "yo", la teua personalitat pròpia.

Lo important del tema és que sàpies reconéixer que el tàndem mare - pare funciona a la perfecció. No sense la necessitat de posar un poc de greix als engranages de tant en tant, com en qualsevol motor al que hi ha que canviar l´oli cada 10.000 kms. pero d´això ya s´encarreguem mosatros.

En la mida en que vages creixquent, aniràs descobrint, i espere que admirant, qüalitats d´u i atra, encara que segur que acabes fins al gorro d´algunes atres circunstàncies. La perfecció, en la raça humana, encara no s´ha inventat. Sense dubte, trobaràs diferències de caràcter entre ta mare i ton pare. I seràs tan espavilat que, segons eixes circunstàncies, faràs causa comú en una o atre. Un eixemple: supongam que no t´agrada menjar peix. A mi tampoc, per regla general. Ya m´imagine a ta mare exclamant: "¡ací es menja de tot!". I t´imagine a tu posant-me cara de complicitat, buscant la meua solidaritat en tan "espinosa" qüestió.

A banda de lo còmic o tendre de la situació, provaràs sort... tractaràs de fer fisura en el tàndem... La portes clara, chiquet. Ta mare i yo, al prendre la decisió de portar-te al món, ya hem fet la nostra declaració d´intencions: educar-te dins de l´unicitat de criteris.

Sí. Trobaràs diferències d´u a l´atre. En algunes qüestions, diferències com les que hi ha entre la nit i el dia. Sense dir-te qui és qui, ya descubriràs per tu mateix qui és més divertit, més templat, més efusiu, més exigent, més mollet a l´hora d´impondre´s, o més donat a dramatisar alguns fets cotidians.

Pero una cosa l´has de tindre clara: en qüestions de justicia, respecte, sinceritat, templança davant l´adversitat, responsabilitat davant lo propi, i per qué no dir-ho, de civisme i compromís social i cultural (d´este tema parlarem més avant), sempre tindràs un únic espill en el que mirar-te. I eixe espill portem construïnt-lo ta mare i yo des de fa ara 20 anys. I molt pronte vas a reconéixer que el nostre espill està fet de cristal blindat.

0 comentaris:

Publicar un comentario